Image 01 Image 02 Image 03 Image 04 Image 05 Image 06 Image 07
Sage
Aartrijke

De betoverde haas

haas

In een bosje aan de Processieweg in Aartrijke speelde 's avonds soms een prachtige haas in het maanlicht. Twee vrienden, allebei verwoede jagers, hoorden hiervan en besloten dat lieve, mooie diertje te schieten. Op een avond, het was volle maan, trokken de twee jagers naar het bosje. Weldra stonden ze oog in oog met de haas waarover ze zoveel hadden horen vertellen. Op nog geen dertig passen van hen zat het dier nietsvermoedend in het zand te spelen. "Geef het hem!" fluisterde de ene jager, die Steven heette. "Dit is het geschikte ogenblik! We delen het vlees en Yolande krijgt mijn part. Wat zal ze blij zijn!" Yolande was de verloofde van de jongeman.

De tweede jager nam zijn tweeloop en legde aan. Maar op het laatste moment kon hij het niet over zijn hart krijgen het beest te schieten. Mopperend mikte Steven nu op de argeloze haas. Er ging een schot af. De haas vluchtte het struikgewas in. "Dat beest moet betoverd zijn!" gromde Steven. "Het kan niet anders! Ik heb nog nooit van zo dichtbij gemist!"

Ze gingen naar huis. Steven bleef maar broeden op een manier om het betoverde beest neer te leggen. Toen stopte hij het kruisje, dat hij op zijn borst droeg, in een patroon. Hij laadde zijn geweer met die patroon, wachtte een maanverlichte nacht af en ging opnieuw op pad. Daar had je de betoverde haas al. De jager mikte en schoot en... weg was de haas! Alleen Yolande lag daar in het zand, bloedend uit een kruisvormige schotwond, huilend en kermend. Steven is weggelopen, zo hard zijn benen hem konden dragen en Yolande, zijn verloofde die hij ontmaskerd had als een heks, heeft hij nooit meer weergezien.

© 2024 Filip Gybels