Image 01 Image 02 Image 03 Image 04 Image 05 Image 06 Image 07
Sage
Antwerpen

Pagadders

Pagaddertoren

Een pagadder is iemand, die geboren is in Antwerpen, maar waarvan de ouders geen geboren Antwerpenaren zijn. De oorsprong van dit woord is tevens in de Spaanse bezetting te zoeken.

Een Pagador is Spaans voor betaalmeester, afgeleid van het Spaanse woord "pagadores", van het werkwoord pagar = betalen. Betaalmeesters waren officieren, die belast waren met voeding, betaling en met de kleding van de soldaten. Die ging men dan halen bij de bevolking. Zodoende zagen de Antwerpenaren een pagador liever gaan als komen.

Pagadoren traden ook vaak streng op en doodden ook mensen die niet aan de eisen voldeden. Zo werd een pagador, pagadder in het Antwerps, ook gelijkgesteld aan bandiet of schurk.

De pagadors waren tevens te klein van stuk om deel te nemen aan de gevechten. Vandaar de latere bijnaam voor kleine kinderen die nu nog gebruikt wordt: "pagadders".

Er is ook de pagaddertoren, dit is een uitkijktoren die in sommige havensteden (onder andere Antwerpen, Gent, Brugge) in de Spaanse tijd werd gebruikt door reders om hun schepen te zien aankomen.

Een Antwerpenaar, die geboren is in Antwerpen en waarvan de ouders ook Antwerpenaren zijn, is een Sinjoor.

© 2024 Filip Gybels