Image 01 Image 02 Image 03 Image 04 Image 05 Image 06 Image 07
Sage
Beveren

Toontje Triest en de aap

Kasteel Cortewalle

Antoon Triest werd in 1577 geboren op het kasteel Cortewalle in Beveren-Waas. Hij studeerde in Leuven en Rome en werd in 1602 priester gewijd. In 1617 werd hij bisschop van Brugge en 1622 van gent. Hij sympathiseerde met het Jansenisme. Na zijn suspensie onderwierp hij zich in 1653. Vier jaar later stierf hij in Gent.

Er bestaat een legendarisch verhaal over wat zich afspeelde in zijn prille jeugd. Op een zonnige zondagvoormiddag van het jaar 1577, toen Toontje zalig lag te slapen in zijn wieg, werd hij eruit weggenomen door Tibi, een aap die de kasteelheer had meegebracht uit Spanje. De aap ging maar meteen in de dakgoot van kasteel Cortewalle plaatsnemen, uiteraard tot grote verbijstering van Trien, de kindermeid, die zich in een onbewaakt ogenblik de baby had laten ontfutselen. Alom consternatie en angst.

Maar de moeder van Toontje bad vurig tot Onze-Lieve-Vrouw en Trien kreeg plotseling een ingeving. Ze liep naar de slotkapel, kwam terug met het beeldje van kindje Jezus in haar armen, wiegde en knuffelde het en legde het in de lege wieg. De aap had haar goed in het oog gehouden en toen Trien stiekem het Jezusbeeld terug naar de kapel bracht, daalde Tibi van het dak af en deed precies wat de kindermeid had gedaan: Toontje wiegen en knuffelen en hem daarna in de wieg leggen.

Daarop kwam Trien zachtjes naderbij, sprak de aap sussend toe en graaide vlug het kind uit de wieg. Toontje was gered en zou later een beroemde bisschop worden.

© 2024 Filip Gybels