Image 01 Image 02 Image 03 Image 04 Image 05 Image 06 Image 07
Sage
De Haan

Mong De Vos

Mong De Vos
Vosseslagfeesten

De legende vertelt dat Mong vroeger met zijn vader het strand afschuimde op zoek naar wrakhout, stukken visnetten, balen katoen en tonnen al dan niet gevuld met wijn. In de winter gingen beiden vishaken leggen op het strand om de vis te verschalken bij hoog water.

Als strandjutter was Mong De Vos onverbeterlijk. Vanop de duinentop tuurde hij bij vloed urenlang de horizon af om als eerste bij het aangespoelde aanwezig te zijn en zo de andere strandjutters voor te zijn. Hij deinsde er ook niet voor terug om andermans vondsten te stelen wat uitmondde in regelrechte vechtpartijen. Ook het stelen van kippen en konijnen bij de buren was hem niet vreemd.

Zijn opmerkelijke levensstijl leidde tot de beschuldiging van de inwoners tot hekserij. Hij werd door de plaatselijke bevolking naar het strand gesleept en op de brandstapel gezet.

Die legende wordt in verschillende taferelen (de gevangenneming, het boeien en tenslotte de verbranding van een levensgrote pop op het strand) uitgebeeld tijdens de jaarlijkse Vosseslagfeesten in juli.

Met dank aan:
Ann Dehaemers Toerisme - Erfgoed De Haan

© 2024 Filip Gybels