Image 01 Image 02 Image 03 Image 04 Image 05 Image 06 Image 07
Sage
Gent

De Hoofdbrug

De Hoofdbrug te Gent

In 1371 werden een vader en zijn zoon ter dood veroordeeld omdat ze zich verzet hadden tegen graaf Lodewijk van Malle. Deze laatste wilde wel eens zien welke liefde het grootst was: die van ouders voor hun kinderen, of die van kinderen voor hun ouders. Dus besloot hij dat degene, die het hoofd van de andere af zou hakken, in leven mocht blijven. Een verscheurende, onmenselijke keuze.

De vader kon uiteindelijk de zoon overtuigen. "Ik ben oud" zei hij "en jij hebt nog een heel leven voor je, en als wij niet tot een besluit komen worden we beiden onthoofd. Waarom dan niet één leven, het waardevolste redden?" Hij pleitte tot zijn zoon eindelijk toegaf.

Ze werden naar de gerechtsplaats gebracht, in dit geval de Hoofdbrug (Onthoofdingsbrug), die de Lieve kruist bij het Gravensteen. De zoon , die eerst wordt aangevoerd, wacht ontroerd de komst van zijn vader af. Eenmaal dit gebeurd wordt de hals van alle kledij vrijgemaakt en kan de onthoofding plaatsvinden. Een beklemmend moment waarbij vader en zoon huiverden van ontzetting. Uiteindelijk wordt de zoon het zwaard aangereikt. Met volle kracht wordt het zwaard opgeheven, waarbij het lemmer uit de hecht valt en met de punt in het houten vloeroppervlak van het verhoog blijft steken. Daar de executie slechts een éénmalig feit was werden vader en zoon onmiddellijk vrijgelaten. Beiden vielen elkaar direct in de armen, opgelucht door dit ongelooflijke toeval maar ook zielsgelukkig door de vrijheid die zij opnieuw verkregen.

Veel baat bracht het de vader en zoon echter niet. Ze werden overvallen door een hevige koorts en stierven kort na die wonderlijke maar verschrikkelijke gebeurtenis.

© 2024 Filip Gybels