Image 01 Image 02 Image 03 Image 04 Image 05 Image 06 Image 07
Sage
Gent

De Mammelokker

Mammelokker te Gent
Mammelokker te Gent

Boven de poort van de stadsgevangenis in Gent is een merkwaardige gevelsteen gemetseld. Daarop zie je hoe een meisje achter de tralies de borst geeft aan een oude man. Deze gevelsteen, die in de volksmond "De Mammelokker" wordt genoemd, herinnert aan een gebeurtenis uit vervlogen tijden.

Een burger van Gent had een zware misdaad begaan en was veroordeeld tot de hongerdood. Hij zat opgesloten in de stadsgevangenis. Zijn dochter vroeg toestemming haar vader elke dag te mogen bezoeken. Dat mocht, op voorwaarde dat zij geen eten voor hem mee zou brengen. Een maand verstreek. Iedereen verwonderde zich erover dat de man nog in leven was.

De rechter gaf opdracht de twee tijdens het bezoekuur in de gaten te houden. De volgende dag gluurde de cipier door het kijkgat en zag dat het meisje haar vader een borst aanreikte en hem liet drinken. Toen dit de rechter ter ore kwam, zei hij: "Dat geloof ik pas als ik het zelf heb gezien."

De dag daarop zag hij het met eigen ogen. Hij liet het meisje bij zich komen en vroeg: "Hoe kan je je vader de borst geven?"
Ze viel voor hem op de knieën, en zei: "Dat heb ik gedaan in vertrouwen op God."
De rechter schonk de vader gratie en liet deze vermetele liefde in een gevelsteen vereeuwigen.

© 2024 Filip Gybels