Image 01 Image 02 Image 03 Image 04 Image 05 Image 06 Image 07
Sage
Kortrijk

Manten en Kalle

Manten en Kalle

Foto: kscheefbekeken.wordpress.com

Manten en Kalle zijn twee volksfiguren die bekend staan als een onafscheidelijk koppel, symbool voor eeuwige trouw.

Overeenkomen als Manten en Kalle

“Overeenkomen als Manten en Kalle” is een Kortrijks gezegde dat teruggaat op een eeuwenoude overlevering. De Kortrijkse smid Manten kreeg opdracht om het gebroken klokmechanisme op de Halletoren te herstellen.

Zijn vrouw Kalle, die hem dit gevaarlijk werk niet graag zag uitvoeren, volgde hem naar boven. De stelling bezweek onder hen en aan de voet van de Halletoren vonden zij samen de dood.

Toen de graaf van Vlaanderen van dit voorval hoorde, liet hij de beelden van Manten en Kalle bij het uurwerk plaatsen ter nagedachtenis aan het onafscheidelijke koppel.

Onafscheidelijk

Kalle, een aardig beeldschoon Kortrijks meisje, buitengewoon lieftallig, en Manten, de dienstknaap van de gravin op het kasteel, werden op elkaar verliefd. Nu gebeurde het dat de graaf ten strijde trok tegen de Saracenen om het Heilig Land te bevrijden. Manten vergezelde de Graaf op zijn omzwervingen en kwam pas vele jaren later terug. Kalle was al die tijd trouw op hem blijven wachten en nu konden ze eindelijk in het huwelijk treden. Manten had zich zeer heldhaftig gedragen en Kortrijk wilde hem de eer bewijzen die hem toekwam.

Daarom werd hij als torenwaker op het halletorentje uitgebeeld, eerst in hout, later in metaal.

Trivia

  • In de negentiende en twintigste eeuw verschenen Manten en Kalle als reuzen bij allerlei feesten en optochten.

  • ‘Manten en Kalle’ zijn de mascottes van de voetbalclub ‘KV Oostende’.

Geraadpleegde bron(nen): 

Omer Provost “Manten en Kalle” | beeldbank.kortrijk.be

© 2024 Filip Gybels