Image 01 Image 02 Image 03 Image 04 Image 05 Image 06 Image 07
Sage
Nevele

De heks van 't armhuis

Maria Slock

Er kon in de jaren vijftig en zestig van de 20ste eeuw weinig gebeuren in de Poeselse Beentjesstraat dat Maria Slock niet had gezien.

Maria Slock (die vroeger met haar man Staf De Vreese in de Beentjesstraat woonde) vertelde dikwijls het verhaal dat er in Nevele “in ’t armhuis” (lees het Hospice Louise-Marie, nu Ter Leenen) een heks verbleef en er ook is gestorven. Ze wist haar naam niet meer en deed er zeer mysterieus over. Maria voedde het zoontje op van haar zuster en “dat ventje ging goed vooruit” tot ze het bezoek kregen van dat oud vrouwtje. Het kind werd elke keer ziek als dat vrouwtje langs was geweest. Men probeerde van alles opdat ’t kindje zou genezen. Gaan dienen naar Oostakker-Lourdes, bidden in de kerk en aan de kapelletjes enz. maar veel verbetering was er niet. Soms begon het kindje plots te schreien en wat bleek: elke keer dat dit gebeurde stond dat oud wijveke aan de deur. Maria heeft ze toen weggejaagd en verboden van nog tot bij haar te komen en ’t kindje genas.

De foto is genomen in het voorjaar van 1952 waarbij Maria zoals steeds “toevallig” buiten kwam om te kijken wat er gebeurde. (Verzameling A. Bollaert)

Geraadpleegde bron(nen): 

© 2024 Filip Gybels