Image 01 Image 02 Image 03 Image 04 Image 05 Image 06 Image 07
Sage
Zelzate

Mietje Stroel

Het meiske van het smokkelaarsbos dat plaste waar het haar paste.
Mietje Stroel

Volgens dit aloude verhaal was het meisje een vondeling, dat van een binnenschip was gevallen. Ze werd gered door inwoners van Zelzate. Smokkelaar Trus Panchee besloot haar op te voeden. Hij noemde haar Mietje.

Ondanks alle moeite slaagde Trus er nooit in om haar zindelijk te maken. Mietje bleef ongegeneerd stroelen (plassen) waar ze wou. Met de bijnaam 'Mietje Stroel' tot gevolg.

Ludiek initiatief

Geïnspireerd op dit verhaal werd Mietje Stroel in 1974 'geboren' als ludiek initiatief van de Zelzaatse carnavalsvereniging 'De Gilde der Polkaheertjes'.


Mietje Stroel

Het beeldje

De Gilde verzocht beeldend kunstenares Arlette Hutsebaut om Mietje Stroel gestalte te geven. De kunstenares vervaardigde een levensecht ogend beeldje in de vorm van een gehurkt plassend meisje.

Mietje kreeg een ereplaats voor het gemeentehuis. Ze verdween echter diverse keren spoorloos door studentengrappen, zo bleek telkens. Uiteindelijk werd het originele beeldje van Mietje Stroel verwijderd omdat de luchtverontreiniging het beeldje dreigde aan te tasten. Daarom werd in 1987 een afgietsel gemaakt, dat werd omhuld met een laagje brons.

Het originele beeldje bevindt zich sinds 1998 in het Museum Mietje Stroel, waar ook al haar kostuumpjes en memorabilia worden bewaard en tentoongesteld.

De kopie van het originele beeldje van Mietje Stroel prijkt ondertussen al jaren op een sokkel voor het Zelzaatse gemeentehuis. Daar doet ze nog steeds waar ze beroemd om is: stroelen! Bij feestelijke gelegenheden maakt ze van haar nood graag een deugd door bier of jenever te stroelen.

Geraadpleegde bron(nen): 

© 2024 Filip Gybels