Image 01 Image 02 Image 03 Image 04 Image 05 Image 06 Image 07
Sage
Zerkegem

De zwarte madam van Zerkegem

Zerkegem

In Zerkegem was er een huisje, gebouwd in 1736 (zonder fundamenten, maar op geitenvellen) en daar woonde een oude vrouw. Op een zekere dag ging ze samen met een andere vrouw naar de markt om er een varkentje te kopen, dit met de bedoeling het vet te mesten.

Enkele weken later kwam die andere vrouw bij haar op bezoek en vroeg ze hoe het ging met haar varken. “Prima”, zei ze en ze gingen samen eens naar het beestje kijken. De bezoekster trok een handschoen aan, wreef over de buik van het varken en toen vertrok ze weer. Wat bleek: het varken wilde sindsdien niet meer eten.

Ten einde raad ging ze naar de pastoor voor hulp. “Je hebt bezoek gehad van de zwarte madam”, zei hij. “Je moet een paasnagel onder je deursteen begraven”, aldus de pastoor. De oude vrouw volgde zijn raad op en begroef een paasnagel onder de deursteen.

Toen de ‘zwarte madam’ wederom aan de deur verscheen om op bezoek te komen, werd ze steeds door een onzichtbare muur tegengehouden, om het uiteindelijk af te druipen. Zo kon ze geen kwaad meer aanrichten en groeide het varken gezond en wel op.

***

Dit verhaal werd verteld door de plaatselijke oude mensen van Zerkegem en de oude pastoor met de bijnaam 'Zorro', dit door zijn lange zwarte kledij.

Jean-Michel Bollaert, die zelf ook in het betreffende huis gewoond heeft, voegt er nog het volgende aan toe:

"Vreemd genoeg toen ik pas in het huisje woonde kwam er een man vragen of hij die ‘paasnagel’ mocht opgraven. Ik zei: neen, het behoort toe aan dit huisje. Daarop ging de vreemde man kwaad weer weg."

Met dank aan Jean-Michel Bollaert

© 2024 Filip Gybels